Google AdWords –hakukonemainonta

 

Google AdWords on suurimman hakukoneen Googlen mainospalvelu, joka tarjoaa pääsääntöisesti klikkauspohjaista hakukonemainontaa web-sivustoille ja palveluille. Kyseisen mainospalvelun selkeä etu hakukonemainonnan osalta on siinä, että se tarjoaa esimerkiksi lehti- tai ulkomainontaa huomattavasti tehokkaamman tavan kohdistaa mainonta johonkin tiettyyn aihealueeseen. Täten mainonnasta maksava osapuoli saa rahoilleen paremmin vastinetta, koska mainonnalla saavutettu kävijä on oikeasti kiinnostunut kyseisestä aiheesta. 

Mitä kannattaa huomioida Google AdWords -mainonnassa? 

 

Mainonnassa kannattaa huomioida ensisijaisesti mainonnan tavoitteet ja käytössä oleva budjetti sekä analysoida tarkoin hakusanat, joilla mainontaa tullaan harjoittamaan. Usein kannattaa valita laajahkosti sopivia hakusanoja (esim. parturit, parturi) ja hakusanojen yhdistelmiä (esim: parturi Helsinki tai parturi Tapanila). Hakusanayhdistelmät johtavat usein parempiin tuloksiin. On kuitenkin huomioitava se, että mainoksia ei välttämättä ilmesty kovin usein kaikilla vähän haetuilla hakusanoilla (esim. yhdistelmät: php osaaja). Hakukonemainonnan tehokkuuteen ja mainosten sijoituksiin ei vaikuta pelkästään se mitä olet valmis maksamaan klikkauksista vaan Google arvioi mainoksia käyttäen laatupisteytystä. Mainosten laatupisteet paranevat, jos hakutuloksissa esiintyvää mainosta klikataan usein (eli mainoksesi ovat mielenkiitoisia), mainoksesi ovat relevantteja kyseiseen hakuun sekä käyttäjäkokemus sivustollasi on mahdollisimman hyvä. Jos saavutat erittäin hyvät laatupisteet voit voittaa mainonnasta enemmän maksavat kilpailijat vähemmällä panostuksella. Kannattaa huomioida, että maksamasi summa on kuitenkin aina minimihinta millä voitat alemmalla sijoituksella olevan kilpailijasi, joten klikkauksista maksettu hinta on hyvin harvoin kampanjassa asettamasi klikkihinta. Tärkeintä mainonnassa on saada mainokset vastaamaan mahdollisimman hyvin jokaiseen hakusanaan ( mainittu hakusana ilmestyy usein mainoksissa tummennettuna ja siten johtaa parempaan tulokseen) estämällä mainoksesi ilmaantumasta ei relevanteilla hakusanoilla ja parantamalla vierailijoidesi käyttäjäkokemusta sivustolla luomalla asiayhteyteen sopivaa sisältöä tai toiminnallisuutta

 

AdWords kampanja

 

Ylläolevassa kuvassa on esimerkki hyvin onnistuneesta AdWords-kampanjasta. Esimerkiksi pelkästään hakusanalla diilit on saavutettu 10 / 10 laatuarvio. Klikkaushinta on huokea, 0,07 € per klikkaus, ja kävijöitä on noin 2900 hintaan 190 €.

 

Mainonnan budjetti?

 

Mainonnan budjetti vaikuttaa osaltaan siihen, miten hakumainontaa kannattaa ryhtyä toteuttamaan. Usein monilla eri hakusanoilla mainonnan hinta voi pienillä volyymeillä olla suhteellisen edullista… mutta kun tavoite on saada enemmän kävijöitä sivulle isommalla budjetilla pienempään kävijävirtaan verrannollinen hinta nousee ja joudut siten maksamaan enemmän suuremmasta määrästä kävijöitä. Jokaisen hakusanan kohdalla kannattaa siten arvioida juuri sopiva hyöty – hinta suhde. Kts kuva. Kuitenkin se hinta mitä maksat voitetusta tilauksesta ei välttämättä ole suoraan verrattavissa kokonaistuotton. Eli on hyvin mahdollista että markkinoinnin hinta per voitettu tilaus nousee, mutta kokonaistuotto onkin parempi. 

 

AdWords kampanjan suunnittelu

Kuinka varmistan, että mainonta on kannattavaa?

Mainonnalla saatavan kävijävirran muuntaminen tuottavaksi on kaiken mainonnan tärkein tavoite. Mainonnan tehokkuutta voi mm. mitata käyttäen Google AdWordsin omia seurantatyökaluja, joiden avulla pystyt näkemään suoraan sen todellisen hinnan mitä maksat jokaisesta toteutuneesta vierailijan suorittaneesta toiminnosta eli konversiosta… tämä voi olla esimeriksi tarjouspyynnön lähettäminen tai jotain muuta. Tämä osaltaan antaa kuvaa siitä kuinka tehokasta mainontasi on sillä hetkellä. Mainonnan tehokkuuden nostaminen onnistuu kuitenkin ensisijaisesti parantamalla sitä miten hyvä vierailijan kokemus on sivustolla. Tämän pystyy toteuttamaan parhaiten varmistamalla sen miten hyvin kävijät löytävät tarvittavat toiminnot sivustolta, kuinka hyvin sivusto toimii (esimeriksi mobiilissa) ja kuinka uskottavina sivusto on markkinointimielessä… eli kuinka uskottavana potentiaalinen asiakas kokee yrittäjän tarjoamat palvelut tai tuotteet. Lisäksi sivuston nopeus on myös tärkeää erityisesti mobiili käyttäjille.Markkinoilla on paljon hyviä työkaluja mainonnan tehokkuuden mittamiseen. Näihin kuuluu mm. Crazy egg ja Google Analytics.

Onko AdWords -hakukonemainonta sopiva valinta minulle?

 

AdWords-mainonta eroaa muista mainonnan muodoista lähinnä siten, että kyseisellä mainonnalla on mahdollista saavuttaa hyvin tarkennettua kävijävirtaa sivustolle. Siinä missä muut mainonnan muodot perustuvat valtaviin massoihin perustuu Googlen hakukonemainonta tarkennettuumpaan kohdistamiseen tekstimainoksilla. Ydin kysymys mainonnassa on siinä tukeeko rakennettu sivusto sivuston vierailijan konversiota ja maksaako nykyinen klikkihinta itsensä takaisin. Kyseessä on kokonaisuus jossa mainonnan tehokkuus on suoraan rinnastettu konversion tehokkuuteen. Tähän yhtälöön omalta osaltaan vaikuttavat mainonnan kilpailutilanne, käytössä oleva budjetti ja se että mainontaa ja konversioita tullaan jatkuvasti optimoimaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *